De ce trebuie să ții cont pentru a avea un copil SĂNĂTOS. Medic: „Există niște teste de imunitate, dar au indicații precise”

Publicat: 08/05/2023, 14:30
Actualizat: 08/05/2023, 14:57

Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre măsurile pe care trebuie să le luăm în momentul în care copilul răcește des și când ar trebui să i se facă un test de imunitate.

„Niciun copil nu este ferit de răceli. Toți trec prin viroze. Ei se nasc cu sistemul imun funcțional, dar este unul care nu are experiență. Aceasta se câștigă trecând prin viroze. Copilul se întâlnește cu virusul, organismul începe să reacționeze, dă și niște simptome (febră, curge nasul, durere în gât sau de burtică), dar apar anticorpi împotriva acestor viruși și copilul încet-încet își revine. Dacă se întâlnește a doua oară fix cu același virus, ceea ce este destul de dificil, nu se va mai îmbolnăvi, va reacționa mai repede și corpul o să elimine virusul mult mai ușor, fără să apară simptomele. Dar sunt sute de mii de viruși, iar la fiecare apar niște manifestări. Cu cât e copilul mai mic, cu atât imunitatea lui este mai imatură. Durează câțiva ani pentru a-și clădi această imunitate (aproximativ 4-5 ani, când a câștigat suficientă experiență încât să nu se mai îmbolnăvească la fel de des)”, a declarat Ilinca Tranulis.

Importanța respectării regulilor de igienă

De regulă, odată cu începerea colectivității, unde sunt mulți germeni într-un spațiu închis, copiii nu respectă regulile de igienă, spune specialistul. Astfel, cei mici nu se spală pe mâini, pun mâna la nas și apoi pe jucării, își transmit foarte ușor germenii de la unii la alții și de aceea se îmbolnăvesc foarte des.

„Asta nu înseamnă o imunitate scăzută. Știu că toți părinții se gândesc cum să le crească imunitatea, însă trebuie doar răbdare. Atâta timp cât copilul a trecut singuri prin viroză, a avut niște manifestări, dar și-a revenit fără să apară complicații (otite, sinuzite, pneumonii; fără antibiotice), este probabil ca imunitatea lui să fie perfect normală, doar are nevoie să o îmbunătățească”, a precizat medicul.

Ce trebuie făcut în momentul în care copiii se îmbolnăvesc

Conform specialistului, când cei mici se îmbolnăvesc, ar fi indicat să le fie oferit tot confortul, să nu meargă în colectivitate, să stea, să se odihnească, să bea multe lichide. De asemenea, ar fi bine dacă „putem să îi ținem încă 2-3 zile după ce le trece boala, astfel ajutăm corpul să se întărească. Imunitatea scade după o viroză. Dacă îl trimitem așa de repede la grădiniță, copilul ar putea prinde mult mai repede un alt virus.”

Când îi facem copilul un test de imunitate

„Există niște teste de imunitate, dar au niște indicații foarte precise. Ele se folosesc la copii care au niște îmbolnăviri frecvente și de fiecare dată ajung la complicații (mai multe pneumonii într-un an, mai multe otite într-un an, mai multe candidoze sau alte spitalizări). Copiii care ajung la tratamente antibiotice și spitalizări de la viroze banale, ar trebui testați suplimentar și se fac analize din sânge care pot identifica problemele. Când apar deficite imune grave, pentru unele existe soluții, dar nu și pentru altele, astfel că s-ar putea să fie nevoie, pentru o anumită perioadă, să scoatem puțin copilul din colectivitate.

În ultimii ani, foarte frecvente sunt alergiile. Cei mici pot dezvolta complicații mai des. De cele mai multe ori, copiii depășesc aceste alergii și atunci trebuie să le dăm timpul necesar să o facă sau să identificăm alergenul și să-l îndepărtăm din mediu sau din alimentația copilului”, a mai declarat Ilinca Tranulis.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Cel mai mare complex balnear din Europa, la doar 80 de km de România. Care...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Cum se simte acum Florin Piersic, la mai bine de o lună de la operație:...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
NOILE REGULI s-au stabilit deja în Europa. ORDINUL trebuie să se aplice și în România
Traian Băsescu și relația cu Elena Udrea. Dezvăluiri incendiare
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Doi pacienți cu Alzheimer au reușit să învingă boala printr-un stil de viață sănătos
×